24. des. 2014

Prikkevotter

Prikkete votter strikket av håndfarget garn, tykke og gode og akkurat passelig lett å strikke!
Disse vottene er strikket med dobbel tråd og mønsterstrikk, dette gjør at votten er tykk og god. Tommelen er strikket på en måte som gjør at den blir ekstra tykk, selv om den er ensfarget. 


Størrelse: damevotter
Strikkefasthet: 25-26 masker på 10 cm i mønsterstrikk.
Pinneforslag: 3,0-3,5 mm

Legg opp løst 40 masker med dobbel tråd av det mørke garnet. Begynn å strikke vrangborden rundt, *2 rett, 2 vrang*, Gjenta *-* gjennom hele omgangen. Strikk totalt 8 omganger med grått (med oppleggs omgangen), før du bytter til dobbel tråd med naturhvitt garn og fortsetter med vrangborden i 7 omganger med hvitt garn. Bytt til grått garn igjen og strikk 7 omganger til med vrangbord. Nå er vrangborden ca 7 cm.

4
3
2
1
54321


Strikk 2 omganger med bare rette masker i grått. Begynn med prikkemønsteret og gjenta rundt hele omgangen = 8 hvite prikker, 40 masker.

Når du er ferdig med siste omgang i prikkemønsteret strikker du en omgang grått. På neste omgang skal du også strikke bare grått, men i tillegg øke slik: *strikk 4 masker, øk en maske* gjenta *-* ut omgangen. Da har du økt 10 masker, og har totalt 50 masker.

Strikk prikkemønsteret to ganger til, nå med 10 prikker. Strikk 2 grå omganger i mellom hver prikk i høyden. = 3 etasjer med prikker. Nå skal du sette av masker for tommel. Når du er ferdig med siste linje i prikkediagrammet samt første omgang med grått i mellom, skal du på den andre omgangen med grått sette av 9 masker til tommel på en tråd. På venstrevotten blir dette masker nr 16 til og med 24, og på høyrevotten skal du sette av maske nr 27 til og med 35. 

Det er ikke krise om du setter av masker på samme sted på begge vottene, fordi fellingen i toppen på votten er fordelt jevnt rundt hele tuppen, og ikke bare i sidene. Men om du vil skjule eventuelle rariteter som kan oppstå i mønsteret mellom første og siste maske på omgangen, er det greit at denne sømmen havner på "lillefinger-siden" av hånda. Det gjør den på begge vottene om du setter av masker til tommel som beskrevet over. Men det er ingen krise på disse vottene om du skulle glemme å gjøre det!

Så skal du legge opp 9 nye masker med grått over de du satte av på en tråd, med bakvendte løkker. Da får du et fiks ferdig tommelhull i votten, slik at du kan prøve den på og avgjøre hvor lang du vil ha den før du feller av ved fingertuppene. 

Fortsett med prikkemønsteret og de to grå omgangene i mellom, 4-6 ganger til (prøv votten på for å se om du trenger 4, 5 eller 6 etasjer til med prikker). Fellingen blir ca 3,5 cm høy. 

Så feller du av i tuppen slik: *Strikk 2 masker sammen, strikk 3 masker*, gjenta *-* ut omgangen. Strikk 1 omgang rett. *Strikk 2 masker sammen, strikk 2 masker rett*, gjenta *-* ut omgangen. Strikk 1 omgang rett. *Strikk 2 masker sammen, strikk 1 maske rett*, gjenta *-* ut omgangen. Strikk 1 omgang rett. Strikk 2 masker sammen, gjenta ut hele omgangen. Strikk 1 omgang rett. Strikk 2 masker sammen, gjenta ut hele omgangen. Kutt tråden og trekk denne igjennom de resterende maskene. Tommel: Plukk opp de 9 maskene som du satte av på en tråd. Bruk en heklekrok eller en strikkepinne og strikk opp masker med dobbel tråd hvitt fra resten av tommelhullet slik at du totalt har 23 masker. Nå skal du strikke rundt, med hvitt, men bare annenhver maske. Så første omgang strikker du den første maska, fører den andre maska over fra venstre pinne til høyre uten å strikke den, strikk den tredje maska, hopp over den fjerde osv. Når du kommer til siste maske på omgangen (den tjuetredje) strikkes den, og så hopper du over den første maska på omgangen, strikker den andre, hopper over den tredje, osv. Pass på å ikke stramme tråden som går på baksiden av de maskene du hopper over, da kan tommelen føles for trang. 

Slik vil du få en ensfarget tommel, som føles like tykk ut som resten av votten som er mønsterstrikket. Det tar litt lengre tid å strikke tommelen, men det vil være verdt det på de kaldeste dagene! 

Fortsett med tommelen som beskrevet over, til den er ca 6-7 cm lang (prøv på). Tommelfellingen blir ca 1 cm høy. Så strikker du sammen 2 og 2 masker de omgangene til det bare gjenstår 4 masker. Kutt tråden og trekk den igjennom maskene som er igjen.  

Strikk en til vott.

Fest tråder og kom deg ut i kulda med vottene! :) :)

Om du er på instagram og vil vise oss bilder av det du har strikket fra våre oppskrifter eller med garn fra vårt lille håndfargeri er det bare å tagge bildene dine med #ninapetrina og @ninapetrina.no så ser vi det garantert! Om du strikker akkurat denne kan du bruke tagge #prikkevotter i tillegg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar