Lei av å måtte grave frem symaskinen bare for en liten sikksakksøm eller to når du skal montere ei kofte? Her finner du en bildeserie for hvordan du kan bruke en heklesøm i stedet for symaskinsøm.
Og kanskje ble sikksakksømmen ganske lite fleksibel i forhold til resten av plagget? Trådene stikker ut i alle retninger etter du har klippet og er umulige å brette pent ned når du skal sy kanten fast på innsiden. Når det blir slik at det egentlig ikke ble noe fint til slutt, er det jammen meg surt. Jakka tok jo tuuusen år å strikke..
Jeg har tidligere blogget om da jeg strikket
villsaujakka til Pinneguri hvor jeg brukte en
fiffig heklemetode i stedet for den kjipe sikksakksømmen. Siden instruksjonene står på engelsk, og jeg syns det var litt knotete forklart har jeg laget min egen versjon for å vise hvordan du skal gå frem for å få til den pene heklede kanten før du klipper.
Her har jeg 7 klippemasker mellom de hvite maskene på kanten av hvert forstykke. Klippemaskene har jeg valgt å strikke med dobbel tråd for å slippe alt rotet med trådløkker på baksiden. Det blir litt tykkere, ja. Men det var ikke for tykt for min smak.
Her har du en video som viser hvordan du hekler de aller første maskene. (Riktignok vist på starten av heklekant nr 2, men pytt sann).
|
Det skal totalt være to heklede kanter. Jeg begynner med den som skal bli kanten til det høyre forstykket (altså det stykket som ligger på din høyre side når du har jakka på, til venstre i bildet). Jeg starter helt nede, rett over oppleggskanten / fellingskanten. Jeg hekler igjennom den ene halvdelen av maske nr 3 (telt fra venstre) og den ene halvdelen av maske nr 4. |
|
Jeg hekler fra høyre mot venstre. Se videoen over for hvordan du skal starte med første maske i rekka. |
|
1.Stikk heklekroken gjennom de to maskehalvdelene. |
|
2. Lag ei løkke og trekk den igjennom maskehalvdelene. |
|
3. Nå har du to masker på kroken. |
|
4. Lag ei ny løkke på kroken og trekk den gjennom begge maskene. |
|
5. Nå har du en maske på kroken. |
|
Og vi er tilbake der vi startet. Gjenta punkt 1-5 til du har kommet helt opp på toppen av bolen. |
|
Avslutt så nært oppleggskanten / fellingskanten som du kommer. Klipp av tråden og trekk den igjennom siste maske. |
|
Nå skal du begynne på kanten for det venstre forstykket (til høyre på bildet). Da jobber du deg nedover bolen. Plukk opp den andre maskehalvdelen til 4. maske (fra venstre) og en maskehalvdel fra 5. maske. |
|
Arbeidet skal ligge denne veien. |
|
Finn fram tråden og legg trådenden mot høyre før du drar tråden igjennom for å få første maske. Fortsett som beskrevet over punkt 1-5. |
Dette var lurt! Veldig grundig og god forklaring. Tusen takk;)
SvarSlettSupert forklart og gode bilder. Har også prøvd dette en gang før, og har kommet til samme konklusjon om disse 5 ei 7 maskene imellom at det greieste kanskje er å strikke dem dobbelt.
SvarSlettTusen takk skal prøves mår jeg strikker kofte neste gang :)
SvarSlettKjempelurt, og så fint d blei. Må prøve neste gang jeg skal montere noe :-)
SvarSlettBruker du denne metoden når du skal klippe opp for ermer også?
SvarSlettHar ikke prøvd med ermer, men så snart det byr seg skal jeg prøve, og ta bilder av forsøket:)
SlettSå smart, tusen takk for lurt tips. Skal jaggu prøve.
SvarSlettSer smart ut dette. Fikk lyst å prøve. Men hvordan strikker du med dobbelt garn bare over midtmaskene? Ser det ikke helt for meg når det strikkes rundt. ...
SvarSlettDet er fordi det er mønsterstrikk med to tråder jeg har strikket med dobbel tråd over klippemaskene. Da slipper jeg å ha de løse trådene fra lange maskesprang på vrangsiden. Strikker man ensfarget jakke trenger man selvfølgelig ikke dobbel tråd på klippemaskene. Da er det bare å strikke i vei:)
SlettHadde jeg strikket mønster over klippemaskene også (som mange kanskje har gjort), ville ikke hekleraden ha låst alle maskene slik som de gjør i eksempelet over. Men det kan man fikse med å sy for hånd (rett på innsiden av hekleradene til hvert forstykke) en søm som låser av alle trådene på baksiden også. F.eks med attersting mellom to maskerader hele veien opp.
Hei. Jeg har fem klippemasker. Jeg har snurret mønstertråd med "bunntråden" etter å ha strikket tre av klippemasker. Vil denne metoden fungere da eller må jeg kansje sy atterstingene også. Strikker med Rauma finull.
SlettSå fin bildeserie! Takk for at du gidder!
SvarSlettTusen takk :)
SvarSlettSuper metode. Jeg har strikket mariusvognteppe, og selvfølgelig ikke strikket med dobbel tråd over oppklippsmaskene i mønsterdelen. Jeg lurer på å jukse det til med heklekanten i den ensfargede delen, lg ta frem symaskinen i mønsterdelen. Tror du det blir bra?
SvarSlettTrur det kan bli bra om du bruker heklemetoden på begge steder. Men der du har mønsterstrikk må du sy en søm med attersting (for hånd) på den siden av hekleraden som er inn mot teppet - for å være sikker. Symaskinsøm er jo så lite elastisk..
SlettLykke til:)
Ok, takk for svar. Et lite spørsmål til før jeg klipper, stikker du heklenålen så langt ned i strikketøyet at heklesømmen syns på baksiden, eller hekler du bare igjennom de to maskeløkkene på fremdelen av strikketøyet?
SlettJeg hekler bare igjennom maskeløkkene på rettsiden av strikketøyet. Jeg har lagt et nytt bilde til i posten over som viser hvordan en slik heklesøm ser ut på vrangsiden av arbeidet (bildet med sort bakgrunn og hvit hekletråd).
SlettTakk for flotte bilder, se om jeg tørr prøve engang :)
SvarSlettÅ tusen takk. Nå har jeg heklet, litt redd for å klippe opp kjenner jeg. Spennende dette
SvarSlettTakk for super flot visning av heklingen.
SvarSlettMye lettere! Særlig for meg som ikke har egen symaskin.
SvarSlettObs Obs! Metoden funker visstnok ikke på superwash-garn. Mange har opplevd at det rakner. Funker fint på garn som tover, for da er det "mothaker" som låser :-)
SvarSlettPå glatt garn som f.eks superwashgarn kan man sy en søm med attersting for hånd, på jakkesiden, på siden av hekleradene. Da er man dobbelsikret. En ekstra søm med attersting fungerer også fint om man har strikket mønster over klippemaskene.
SlettPS! Trenger ikke å tove plagget, alså ;)
SvarSlettUtrolig flott laget denne tutorialen din. Skal gjøre noe sån med jakken jeg strikker nå. Det jeg lurer på er: Hvorfor hekler du ikke i selve oppleggskanten øverst. Vil det ikke rakne der da når du klipper?
SvarSlettKlem
Takker:) Det er vanskelig å få tak i de rette maskehalvdelene så nært kanten, så jeg har brukt å lage en kjedemaske som jeg "slenger rundt kanten". Og så bruker jeg å sy med trådendene fra heklekanten noen sting over oppleggskanten/fellingskanten før jeg klipper.
SlettSå fin en metode, den vil jeg huske.
SvarSlettTakk for fin veiledning! =)
SvarSlettJeg hekla en rad kjedemasker ved siden av den heklede klippekanten over det mønsterstrikkede partiet - så er jeg sikker på at de klippede mønstertrådene holder seg på plass. =)
Det jeg synes var vanskeligst var å neste klippekanten på baksiden så det ikke syntes på forsiden. Fant til slutt ut at å neste fast hver andre maske oppover ble tilnærmet usynlig.
Tusen takk for god og detaljert beskrivelse! Jeg ser at enkelte anbefaler at man bruker sokkegarn (eller garn med ekstra slitestyrke) til å hekle med. Hva er din erfaring her?
SvarSlettHei! Går det an å bruke denne metoden på bambus og bomulksgarn også?
SvarSlett