19. mar. 2014

Superenkel bukse til baby

Ribbestrikket babybukse str 60-70. Ja, jeg vet at bildet er kjipt;) Men det funker ei stund:)
Her er det brukt Rosy Green Cheeky Merino Joy i fargen Lys Skifergrå /Isar  Pebble

Ei superenkel bukse til de aller minste. Ribbestrikket slik at den sitter godt og passer lenge. Du kan strikke den i hvilket som helst garn, hvor mange masker du må legge opp har jeg regnet ut for deg i tabellen under. Oppskrifta beskriver hvordan du kan strikke den fram og tilbake, eller rundt. Vi strikket buksa på bildet fram og tilbake, i det kjempemyke økologiske merinogarnet fra Rosy Green.Størrelser: 50-60 (60-70) 70-80 (80-100) centilong
Vidde: 22 (24) 26 (28) cm
Garn: Bruk det garnet du vil! Bruk maskeantallet som står i tabellen under, du trenger bare vite hvilken størrelse du vil strikke og hva strikkefastheten (fete tall) er for det garnet du skal bruke:)
Forarbeid
Velg det garnet du ønsker å strikke med, og de pinnene du ønsker å bruke. For tips for hva som passer garnet best, se anbefalingen på nøstets magebelte. Strikk så en prøvelapp med vrangbordstrikk (en rett og en vrang). Legg opp med dobbel pinne slik at oppleggskanten også blir tøyelig og fin. Legg opp masker til oppleggskanten er litt mer enn 10 cm lang. Strikk vrangbordstrikk til arbeidet er ca 4 cm langt. Strekk prøvelappen slik at den er helt utstrekt i bredden. Tell hvor mange masker det er i bredden over 10 cm. Legg så prøvelappen løst på bordet og la den trekke seg sammen før du måler på nytt. Rett maskeantall for å bruke i tabellen finner du ved å legge sammen disse to maskeantallene og dele på to.

Hvis du ikke orker prøvelapp, er det selvfølgelig helt lov å ta sjansen og legge opp ”sånn cirka”. Se på raden i den størrelsen du vil strikke, og velg maskeantall nærmere venstresiden av tabellen om du har tykt garn og nærmere høyresiden jo tynnere garn du har.  Sjekk etter du har strikket noen cm om du har truffet noenlunde på bredden av buksa.

Bestem om du vil strikke buksa rundt på rundpinne eller fram og tilbake på to pinner.

Slik strikkes buksa på to settpinner/genserpinner
Buksen strikkes i to deler. En forside og en bakside som etterpå sys sammen på utsiden av benet og på innsiden av bena. 

Strikk forsiden og baksiden på buksen slik: Legg opp masker etter tabellen, slik at du har ca 22 (24) 26 (28) cm lang oppleggskant. Strikk vrangbordstrikk fram og tilbake. 

Når arbeidet måler ca 3,5 cm strikker du en hullrad slik: Strikk vrangbordstrikk 1 cm (avslutt med en rett maske), lag et løst kast, strikk to masker sammen med en rett maske. Fortsett med dette ut pinnen. Pass på at antall hull er et partall. På neste pinne strikker du vrangbordstrikk som vanlig og kastene fra forrige pinne skal da strikkes som rettmasker. Stikk bare pinnen gjennom den løse løkka kastet er, og strikk en rett maske fra denne. Det kan se litt for løst ut, men det blir fint etter noen pinner. 

Strikk videre til arbeidet måler 14 (15) 16 (18) cm. Finn midten på strikketøyet og fell de midterste 2 centimeterne til skritt. Fortsett å strikke bare på den ene siden av skrittet til første bukseben. Strikk til benet måler 20 (25) 30 (40) cm. Bytt til tynnere pinner og fortsett vrangbordstrikken 4 cm. Bytt til ekstra tykke pinner når du skal felle av slik at fellingskanten blir tøyelig og fin.

Strikk det siste benet på samme måte, og legg arbeidet til side.
Strikk en slik til.

Legg stykkene oppå hverandre og sy, hekle eller sammenstrikk sidesømmene og sømmene mellom bena og i skrittet. Fest tråder. Nå kan det enten tres et silkebånd, et strikk eller liknende gjennom hullraden i toppen av buksa, eller så kan man flette eller strikke en snor selv. 

Strikket snor: Legg opp 4-6 masker på en settpinne (prøv deg frem til du får en snor du syns er passelig). Strikk alle maskene rett. Når du har kommet til slutten av pinnen skal du ikke snu den som vanlig, men bare skyve maskene til andre siden av pinnen og legge tråden mot første maske (til høyre). Strikk den første maska og stram tråden. Strikk ut pinnen og gjenta skyve-operasjonen før du strikker videre. Slik fortsetter du til snora er lang nok. Husk å etterstramme tråden etter første maske slik at maskene i snora blir jevne.

Vil du heller strikke buksa rundt og rundt på rundpinne?
Det kan man selvfølgelig gjøre! Da legger du bare opp litt mindre enn dobbelt så mange masker som det står angitt i masketabellen og strikker vrangbordstrikk rundt. (Det kan være litt knotete på den minste størrelsen fordi man må ha en så kort rundpinne). Strikk hullrad etter ca 3,5 cm (se beskrivelsen over). Strikk så videre til arbeidet måler 14 (15) 16 (18) cm. Tell hvor mange masker du har, og del dette på to. Tell deg fram det antallet masker du fikk og sett et merke. Fell maskene over de neste 2 centimeterne til skritt. Strikk fram til merket og fell maskene over 2 cm her også. 

Nå setter du maskene mellom slutten av første felling og starten av siste felling på en tråd. Fordel de maskene som er igjen på fire settpinner og fortsett å strikke vrangbordstrikk på hele benet. Strikk til benet måler 20 (25) 30 (40) cm fra skrittfellingen. Bytt til tynnere pinner og strikk ca 4 cm til. Bytt til ekstra tykk pinne og fell av. 

Strikk det siste benet likens. 

Sy en pen søm i skrittet og lag en snor til livet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar