23. feb. 2014

Ninapetrinas versjon av OL-lua med doble fastmasker


Jeg har laget en alternativ oppskrift til hvordan du kan hekle deg en lue som blir mest mulig lik OL-lua.
Mange oppskrifter gir vridning i maskene, slik at det ser ut som en spiral. Mange oppskrifter begynner også i toppen, og da er det vanskelig å vite om man har økt nok til at lua skal passe skikkelig før man har kommet ganske langt ned på lua og får den over ørene. Da er det surt om den ikke passer skikkelig og man må rekke opp halve lua for å fikse størrelsen.


Denne oppskrifta derimot forklarer hvordan man kan hekle lua nedenfra og opp slik at det er lettere å se tidlig om lua vil passe, og evt gjøre justeringer. I tillegg gir de doble fastmaskene en struktur som er mer lik den originale OL-lua. I stedet for vanlige luftmasker til oppleggskanten er det brukt en mer fleksibel metode som også gir en pen kant. Bildeinstruksjoner er i bunnen av siden.


Størrelse: Voksen (hodeomkrets på 56 cm).
Mål (målt liggende flatt): høyde 30 cm, bredde 27 cm.
Garn:
Heklekrok: Heklekrok 4 – 6 mm, alt etter hvor stramt/løst du hekler. Det er nesten umulig å forutsi hvordan heklefasthet den enkelte har. Prøv deg frem. Og husk at lua ikke skal kunne stå av seg selv;) Jeg brukte pinne nr 5,0 mm og hekler hverken stramt eller løst.
Heklefasthet: ca 14 x 16 "firkanter" = 10 x 10 cm med pinne nr 5.

Teknikker
Dobbel startluftmaske: Hekle to luftmasker. Hekle en fastmaske i den første luftmaska du heklet. Stikk heklekroken under den venstre tråden av forrige fastmaske og hekle en ny fastmaske. Forsett å hekle slike fastmasker til du har ønsket antall masker. (Se bilder under med gult garn)
Doble fastmasker: Du har en maske på heklekroken. Hekle en fastmaske maska under den du har på kroken, la den nye maska også stå på kroken. Hekle en ny fastmaske i neste maske, la den stå på kroken. Hekle en ny maske igjennom alle tre maskene på kroken. Gjenta. (Se bilder under med blått garn).
Felling: Hekle doble fastmasker som beskrevet tidligere, men nå skal den første fastmaska ikke hekles i den maska du har under den du har på kroken, men i neste maske (den du tidligere har heklet fastmaske nr 2 i). Den andre fastmasken hekles i maska etter det igjen.

Rød kant

Bruk enkel tråd Rosy Green Big Merino Hug i fargen Embers, eller dobbel tråd av Artesano 4ply Alpaca i fargen 1532 Chile. Hekle ca 70 doble luftmasker (se beskrivelsen over) og sett sammen til en ring med en kjedemaske. Dette skal tilsvare ca 56 cm i omkrets og vil da passe mange voksne hoder. 

Hekle doble fastmasker med det røde garnet i totalt 2-3 omganger etter oppleggsmaskene. Den første omgangen skal hekles i de "bakre" løkkene av de doble luftmaskene slik at du får den peneste maskekanten nederst på lua. Løkkene peker oppover på det siste bildet under med gult garn. Deretter hekles det i de samme maskene som vist på de blå bildene under. (Det er ikke nødvendig å "gjøre noe ekstra" sånn som luftmasker eller kjedemasker ved omgangens start, bare fortsett med de doble fastmaskene rundt og rundt).

Resten av lua

Når du er ferdig med den røde kanten bytter du til enkel tråd Ninapetrina Mellomtykk Merino i fargen 1060. Hekle rundt og rundt med doble fastmasker. Fortsett til arbeidet måler 25 cm før du begynner å felle til toppen av lua.

Start på begynnelsen av omgangen. Har du 70 masker skal du felle den 10ende maska hele omgangen rundt. Neste omgang feller du den 9ende maska hele omgangen rundt. Forsett slik med en mindre maske i mellom for hver omgang helt til du feller hver maske. Avslutt når det ikke er plass til å hekle mer (jeg hadde 3 masker igjen på slutten), kutt tråden og dra den igjennom den løse maska. Sy igjen hullet på toppen og fest tråden på innsiden av lua. Fest de andre trådene.


Doble startluftmasker

Start med en løkke.

Hekle to luftmasker.

Hekle en maske i den første luftmaska.

Hekle en ny maske igjennom begge maskene på kroken (dette og forrige bilde utgjør en fastmaske)

* Plukk opp venstre maske halvdel av fastmaska du nettopp heklet.

* Hekle en ny maske igjennom denne og du har to masker på pinnen.
* Hekle en ny maske igjennom begge maskene.

Gjenta de tre bildene over merket med * til du har ønsket antall masker.

Doble fastmasker

Her ser du en ferdig fastmaske. Den er festet i begge maskene på hver side i omgangen under.

Begynn med å stikke heklekroken ned i den maska samme maska (den lengst til venstre) som forrige doble fastmaske er festet i. (Den rett under til venstre)

Hekle en maske i denne.

Hekle en maske i neste maske også.

Nå har du tre masker på kroken. Hekle en ny maske igjennom disse tre.

Nå har du heklet en dobbel fastmaske.