25. sep. 2012

Vidunderlig vognhals!Kjekk ullhals som beskytter haka til ungen fra gniss fra bånd på luer og glidelåsen på dressen, samtidig som den holder halsen god og varm.
Her kommer en liten kjekk sak som jeg bare må dele til alle som kan ha behov for oppskrift på dette. Kom på ideen en kjølig høstdag, og neste kveld var prototypen ferdig og oppskrifta skrevet. Nå er halsen testet og godkjent av en vognsovende liten testperson - så herved blogges oppskrifta ut til dere:)


Kort bakstykke, og langt forstykke. Praktisk når man ligger på rygg:) Super-elastisk kant oppe.


OPPSKRIFT
Str ca 2-4 mnd.
Strømpepinner nr 3,5 (om du strikker litt løst, og 4,0 om du strikker stramt).
Strikkefastheten er ca 15 m x 22 omg glattstrikk = 10 x 10 cm.
Her har jeg brukt Schachenmayr Ragge Yarn som er ca 80 m pr 50 g. Men man kan bruke et hvilket som helst ullgarn som ikke klør så lenge man får samme strikkefasthet. Det går også fint å bruke dobbel tråd av et tynnere garn som f.eks babyull.

Fremsiden
Legg opp 26 (28) 29 (31) masker på doble pinner (for at oppleggskanten skal bli løs og fleksibel). Strikk rillestrikk frem og tilbake (bare rette masker) over de neste 8 pinnene. Husk å ta den første maska på hver pinne løst av for å få en fin sidekant. Fortsett deretter med 15 (17) 19 (21) pinner glattstrikk (begynn med en vrang runde og avslutt med en vrang). Kutt tråden og legg arbeidet til side.

Bakstykket
Legg opp 20 (22) 23 (25) masker på en ny pinne og strikk 8 runder rillestrikk på samme måte som på fremstykket. Siden denne halsen er ment til å brukes når barnet ligger i barnevogna skal bakstykket være kort, slik at det ikke ligger som en klump under ryggen til knøttet. Derfor er bakstykket ferdig etter disse rundene med rillestrikk.

Hals
Legg opp 2 (2) 3 (3) nye masker på enden av siste pinne på bakstykket ved å lage to vridde løkker på pinnen. Strikk deretter forstykket (på rettsiden med rette masker). Legg så opp 2 (2) 3 (3) nye masker på samme vis på enden av forstykket før du ender sirkelen med å strikke bakstykket (= totalt 50 (54) 58 (62) masker). Strikk en omgang med bare rette masker. Fortsett med vrangbordstrikk (1 rett, 1 vrang) rundt og rundt til vrangborden er ca 6.5 (7) 8 (9) cm. Fell av med en svært elastisk metode (skal tross alt tres over et babyhode uten for mye trøbbel).

Super-elastisk fellingskant
Jeg brukte en metode hvor man bruker to kast mellom hver maske til å lage et godt mellomrom mellom maskene som felles. Det blir også ganske en dekorativ kant av det. Her er det forresten viktig å huske at alle rette masker fra vrangborden fremdeles skal strikkes rett, og de vrange maskene vrang. Strikker man stramt, bør man bruke pinner nr 4,5 eller 5 for å sikre seg at maskene ikke blir for små.


Man strikker altså den første maska på omgangen, surrer tråden to ganger rundt høyrepinnen* (se under) før man strikker den neste maska fra venstrepinnen. Så trer man først de to kastene over den siste maska man strikket, før man også trer den aller første maska over denne. Da sitter du igjen med ei maske på høyrepinnen. "Lag to nye kast, strikk en maske fra venstrepinnen, trekk først kastene over denne før du trekker den siste maska (lengst til høyre) over maska (til venstre)". Gjenta det som står mellom " og " til det gjenstår en maske. Klipp tråden og trekk denne gjennom den siste maska. Sy fast alle tråder og beundre din nyeste kreasjon! :)

*Tvinne-retning: Tråden snurres nedenfra og opp over pinnen slik at tråden peker vekk fra deg når den ligger oppå pinnen.